Callinghe Vakanties

Water en zand, zee en strand

Onlosmakelijk verbonden met de knusse kustplaatsen Callantsoog, Groote Keeten, Julianadorp, Sint Maartenszee en de Koog zijn het strand en de Noordzee. In deze blog leest u verschillende leuke of interessante ‘weetjes’ over ons mooie kustgebied.

Het brede strand en de kleur van het zand

De stranden aan de kust van Noord-Holland zijn zeer breed, schoon en al jarenlang in het bezit van de onderscheiding De Blauwe Vlag. Een internationale erkenning voor een schoon strand, goede sanitaire voorzieningen, hoge mate van veiligheid en schoon (zwem)water. Bekijk hier de criteria voor de blauwe vlag. De brede stranden met de prachtige aangrenzende duinen zijn een lust voor het oog en hebben aantrekkingskracht op zowel flora en fauna als de mens. Dankzij de breedte van het strand gaat, zelfs op drukkere zomerdagen, de beleving van rust en ruimte niet verloren. En de kleur van het zand draagt extra bij aan deze beleving: het zand in dit gedeelte van de kustregio is weinig ijzerhoudend en kalkarm waardoor het witter is dan zuidelijker gelegen zand! De oplettende belever zal ook opmerken dat het zand zeer fijn is. De korrelgrootte kan wel tot 2x zo klein zijn als meer zuidelijke stranden aan de Nederlandse kust. Hoe noordelijker het strand hoe fijner het zand! Het moge duidelijk zijn, dat de Noord-Hollandse kust met haar brede schone stranden niet voor niets een van de mooiste plekjes van het land is. Niet alleen voor recreatieve doeleinden maar ook in haar functie als beschermer van het achterland.

* Wist u dat..? In het kader van het behoud van de ´Gouden rand van Nederland´ de Hondsbossche en Pettemer Zeewering tussen Petten en Camperduin met 35 miljoen M3/kuub zand uit zee is versterkt? Waarbij de kustlijn 300 meter zee-inwaarts is verplaatst en er waarmee een zandstrand van 8 kilometer en een duinstrook van 6 kilometer is gecreëerd?

Het nieuwe gebied telt nu een prachtig fietspad, voetpad en een kunstwerk van 160 palen: een aanrader om eens van dichtbij te aanschouwen! Wilt u in deze regio een leuk vakantiehuis aan zee huren? Callinghe Verhuur heeft in de bestemming Sint Maartenszee een gevarieerd aanbod van chalets tot vakantiehuizen voor met hele gezin, tot 6 personen. Bekijk hier het overzicht van vakantiehuizen in Sint-Maartenszee

De donkere zee 

Het troebele Noordzeewater dankt zijn bruingroene kleur aan de hoeveelheid slibdeeltjes die het water rijk is. Deze bruingroene kleur is dus absoluut geen indicatie van de hoeveelheid vervuiling! Sterker nog, de Noordzee bevat minder contaminerende metalen dan het azuurblauwe water op verschillende badplaatsen aan de Middellandse Zee! Maar hoe meer slibdeeltjes het water bevat, hoe minder diep je kunt kijken. En bovendien, de hoge concentratie slibdeeltjes in combinatie met zilte water van onze Noordzee maakt een duik in het water tot een natuurlijk wellness moment! En dat helemaal gratis. Bovendien heeft Callinghe Verhuur een geselecteerd aanbod van vakantiehuizen met Wellness faciliteiten. Onder andere dankzij het zoutgehalte, de stroming, de verschillen in waterdiepte (van 50 tot 700 meter) en de samenstelling van de bodem leven er veel verschillende organismen in de Noordzee. Van bodemdieren, bruinvissen, zeehonden en dolfijnen tot kustvogels, het is een gevarieerd gezelschap met een hoge biodiversiteit! En dan te bedenken dat tijdens de laatste ijstijd (100.000 tot 10.000 jaar geleden) de Noordzee helemaal niet bestond… Het was een koud steppegebied waar prehistorische dieren rondliepen!

*Wist u dat..? Voor de bescherming van gevoelige zeedieren in de Noordzee (zeehonden, bruinvissen en dolfijnen) is er een geluidsmonitoringproject gelanceerd. Rijkswaterstaat werkt in dit project samen met andere landen uit het Noordzeegebied om een schone en gezonde zee met aandacht voor de zeedieren te realiseren.

Dus... Waarom helemaal naar Spanje?

Heeft u er ooit bij stilgestaan dat de zon aan de Costa Brava tijdens de zonsondergang niet in de zee zakt maar in het land en achter de bergen verdwijnt? Dat maakt het spektakel van de ondergaande zon in de zee (veelal met spectaculaire kleuren) extra sensationeel en schilderachtig! 

* Wist u dat..? In oktober 2021 weer een bultrug is gespot in de Noordzee? De toename van het aantal bultruggen (walvisachtige) in de Noordzee staat waarschijnlijk in verband met het stoppen van de jacht op walvissen (de populatie neemt toe) en de schaarste aan voedsel in andere leefgebieden.

Leuk:

Gedeelde pret is dubbele pret! Honden zijn welkom op zowel de stranden van Callantsoog, Groote Keeten,

Julianadorp aan Zee als Sint Maartenszee. Tussen 1 oktober en 1 mei hoeft dat niet aangelijnd, tussen 1

mei en 1 oktober tussen 09.00 en 19.00 moet dat wel aangelijnd. Bekijk ons overzicht van accomodaties geschikt voor honden

Opletten:

Gaat u voor de natuurlijke wellness duik? De Noordzee kan koud zijn en gevaarlijke ´onzichtbare´

oppervlakte- en onderstromen hebben. Wees altijd alert als u wilt zwemmen in zee, zeker als er geen

reddingsbrigade aanwezig is (van 3 september tot en met 3 juni). Indien de reddingsbrigade wel aanwezig

is geven de strandvlaggen u informatie over de (veiligheids)situatie.